Cześć, Może na początku się przedstawię - nazywam się Tomek, mam 26 lat, 185cm wzrostu i ważę obecnie 95kg. Jak widzicie po ankiecie, przyszedł czas, aby wziąć się za siebie i zrzucić brzuch :D Skorzystałem z kalkulatora (https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne__jak_je_wyliczy%C4%87-t276436.html) i oto moje wyniki: BMR = 1982,38 TEA przy [...]
[...] czy będzie to energia pochodząca z węglowodanów (ryżu, kaszy, makaronu, pieczywa, płatków owsianych. napojów i soków) czy z tłuszczów (awokado, olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek, tłuste ryby i sery, śmietana, smalec itd.) ma drugorzędne znaczenie. Stosując węglowodany, stąpasz po lepiej sobie znanym gruncie. Nie znam nikogo, kto [...]
[...] żebyś kupował takie produkty, tym bardziej w diecie nie masz ani jednego, zero, źródła tłuszczy nienasyconych. Same nasycone i jeszcze więcej? Przydałaby się raczej jakąś oliwa z oliwek, olej lniany, tłusta ryba, awokado, olej tłoczony na zimno, orzechy etc. Druga sprawa. Ustalasz makro xyz. Z to tłuszcze. Jeśli się mieścisz w ustalonej puli, [...]
[...] (masło, śmietana, smalec, sery), niektóre oleje (olej palmowy, olej kokosowy), tłuszcze do gotowania (margaryna w sztyfcie, smalec); mniej kwasów nasyconych zawiera np. oliwa z oliwek. Część z wymienionych źródeł (np. smalec, śmietana) słynie z negatywnego wpływu na zdrowie, jeśli dostarcza się ich w nadmiarze. Tak samo nie należy pisać o [...]
Choroby sercowo-naczyniowe (CVD) należą do głównych przyczyn śmierci w krajach rozwiniętych (USA, Europa Zachodnia). Z powodu CVD w 1990 r. chorowało 271 milionów ludzi, a ta liczba wzrosła do 523 milionów w 2019 r. Liczba zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych (zawały serca, udary mózgu itd.) wynosiła 12,1 mln w 1990 r. i wzrosła do 18,6 mln [...]
[...] nacisk na ryby wędzone, jako źródło białka jedzonego zamiast czerwonego mięsa i drobiu. Różnice są też w przypadku używanego oleju. W diecie śródziemnomorskiej króluje oliwa z oliwek, a w nordyckiej olej rzepakowy. Jest on bogaty w tłuszcze jednonienasycone i zawiera kwas alfa-linolenowy. Nasz organizm przekształca część kwasu [...]
[...] 30 kg masy. Do tego celu jest potrzebna nadwyżka energetyczna w postaci węglowodanów (ryż, kasza, makaron, pieczywo razowe, odżywka typu gainer i carbo) i tłuszczów (oliwa z oliwek, olej lniany, awokado, orzechy, migdały, jajka, tłuste ryby itd.), oraz odpowiedni trening 3-4 x w tygodniu. Białko serwatkowe jest przydatne, ważne i wygodne, [...]
[...] , owoce , 1,3,4 posiłki - ryż basmati lub jaśminowy , bataty od czasu do czasu makaron jakiś , białko - pierś z indyka , tatar wołowy (udziec lub ligawa) , tłuszcze - oliwa z oliwek , olej lniany , a ostatni posiłek to przeważnie skyr z odżywka białkowa , łosoś i do tego tłuszcze , często orzechy , kremy jakieś , teraz smalec 5-10g , [...]
[...] olej kukurydziany, olej sezamowy, olej krokoszowy, olej z pestek winogron. Wszystkie są bogatym źródłem kwasów omega-6, których masło zawiera pomijalne ilości (<1 g), a oliwa z oliwek mniej niż 10 g w 100 g. Nadmiar kwasów omega-6 może indukować stan zapalny z wszystkimi tego następstwami. Mogą być to choroby sercowo-naczyniowe, [...]
1. Co do warzyw jem je do śniadania kiedy mam w posiłku chleb w dowolnej ilości jeden pomidor lub kawałek ogórek i np rzodkiewka Do obiadu i kolacji daje coś z tego: papryka, brokuły, kalafior, brukselka, bądź jakaś mieszanka warzyw raczej wszystko mrożone Mogę stosować mrożonki czy nie powinienem? Kiedy trening oczywiście zmniejszam ilość warzyw [...]
Czy może tak być, że jeden produkt spożywczy może wspomagać dwa, tak przeciwstawne cele, jakimi są dieta redukcyjna i dieta nastawiona na przyrost masy mięśniowej? Dieta redukcyjna wymaga deficytu kalorii, a mięśnie buduje się najlepiej wtedy, gdy kalorii jest w nadmiarze… Okazuje się, że mądrze wykorzystane awokado, może być cennym dodatkiem [...]
Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Łatwo dzięki nim nabierać zbędnych kilogramów, pogarszać stan swojego zdrowia, zwiększać stężenie insuliny i glukozy, wywoływać huśtawkę glikemiczną. Jest też cała grupa stosunkowo bezpiecznych, niskokalorycznych produktów. Czy istnieją takie, które można jeść [...]
[...] i jednym z kamieni węgielnych diety śródziemnomorskiej. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, a nawet ma wpływ na choroby zwyrodnieniowe stawów. Zarówno oliwki, jak i oliwa z oliwek są źródłem substancji o działaniu antynowotworowym. Poznaj dietę śródziemnomorską: Przykładowy jadłospis diety śródziemnomorskiej. Wypróbuj 4 dni na [...]
Nie jest prawdą, że nie masz wpływu na swoje zdrowie. Niektórzy ludzie wierzą w teorie w rodzaju: „nieważne czego byś nie robił i tak zachorujesz”. Masz wpływ na: powstanie nadciśnienia i walkę z nim (leczenie), palenie tytoniu, picie alkoholu, nadmierne stężenie cholesterolu (modyfikacja diety i trybu życia), niedobór żelaza, nadwagę i otyłość, [...]
[...] tłuszczy w diecie zalicza się tłuste ryby o niskim stopniu przetworzenia, gdyż bogate są w kwasy omega-3. Na uwagę zasługują roślinne oleje tłoczone na zimno, takie jak oliwa z oliwek, olej lniany, czy olej rzepakowy. Cennych kwasów tłuszczowych dostarczają również orzechy i nasiona. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe w powyższych źródłach [...]
[...] przelicz bilans energii, po drugie zwiększ kaloryczność pokarmu, np. dodaj więcej zdrowych tłuszczów, bo to najprostszy sposób (awokado, olej lniany, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, tłuszcze zawarte w rybach i jajkach, śmietana, masło, orzechy, migdały itd.). Podsumowanie: w drodze do wymarzonej sylwetki mogą pojawiać się również inne [...]
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub słonecznikowy. Jajecznica jest i tak tłusta na dobrej patelni po co Ci tluszcz? Zwłaszcza jak sie robi ja poprawnie czyli od zimmnej patelni, wtedy dla gładkości dodaj odrobinę mleka np. A co do kurczaka przecież taka pierś aby była soczysta to chwila smażenia jest. Możesz kupić termometr i zdziwisz sie jak [...]
[...] menu? Zamiast nich powinny występować np. ryż brązowy, kasza gryczana, kasza jaglana, makaron razowy, warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze (awokado, olej lniany, olej rzepakowy, oliwa z oliwek), chude mięso i ryby. Podobnie jest z treningiem. Co pomoże zalecenie sugerujące, iż trzeba zwiększyć ilość, skoro jakość i intensywność tego treningu są [...]